Historia om hundrasen
Hundrasen Bearded collie är en hundras från Storbritannien med gamla anor. Bearded collie har funnits i Sverige från 1960-talet.

Hundrasens användningsområde
Från början var Bearded collie en utpräglad vallhund men är nu även en sällskapshund med många allroundegenskaper. Efter som en Bearded collie är följsam gentemot sin husse och matte är den mycket givande att utöva hundsport med och att arbeta med. Många framgångsrika Bearded collie tävlar i hundsporterna lydnad och agility. Bearded collie fungerar också till bland annat vallning, bruks, viltspår och freestyle.

Hundrasens egenskaper
Bearded collie är en vänlig och aktiv hundras och fungerar allt som oftast med alla människor samt andra djur. Bearded collie är mycket intelligent och behöver aktiveras för att må bra. Ljudkänslighet och skotträdsla förekommer tyvärr. Rasen är lätt att ha lös på promenader då den oftast har inte har någon större jaktlust.

Storlek och utseende
Bearded collie är en medelstor hundras som finns i flera färger, bland annat skiffergrå, rödaktig fawn, svart, blått, alla nyanser av grått, brunt och sandfärg med eller utan vita tecken. Mankhöjd för hanar är 53–56 cm och för tikar 51–53 cm. eftersom rasen har mycket päls krävs det en del pälsvård för att undvika tovor.