Historia om hundrasen
Hundrasen Beauceron kommer ursprungligen från Frankrike där den var en boskapshund med utpräglade vall- och vaktegenskaper.

Hundrasens användningsområde
Beauceron är fortfarande en populär boskapshund i Frankrike. Beauceron används även som tjänstehund hos militär och polis. I Sverige används Beauceron framförallt som sällskapshund men även som brukshund. Beauceron lämpar sig väl till olika hundsporter som till exempel bruks, lydnad och agility. Beauceron är lyhörd gentemot husse och matte.

Hundrasens egenskaper
Beauceron gillar sin flock, har ett livligt temperament och är full av nyfikenhet och mod. Hundrasen beauceron har stor integritet och således också vara en dominant ras. En Beauceron kan inte tvingas till lydnad.

Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 65-70 cm och för tikar 51–68 cm. Hundrasen Beauceron finns i två olika färger, black and tan (svart och med röda tecken) och harlekin (svart, röd och grå). Beauceron är stor, stark, rustik, kraftfull, välbyggd och muskulös utan att verka tung och klumpig. Beauceron ger ett vaket och modigt intryck. Hundrasens päls är kort och slät med underull. Pälsen är lättskött.