Historia om hundrasen
Berger de pyrénées är en hundras från den franska delen av Pyrenéerna och finns i två olika varianter, berger des pyrénées à poil long (pyreneisk vallhund, långhårig) och berger des pyrénées à face rase (pyreneisk vallhund, korthårig). Hundrasen är ovanlig utanför sitt hemland och den första individen av berger des pyrénées kom till Sverige 1985.

Hundrasens användningsområde
Berger des pyrénées används fortfarande som en vallhund i sitt ursprungsland. Berger des pyrénées är likt många andra vallhundar i stort behov av aktivering. Passande aktiveringsformer, bortsett från vallning av boskap, är lydnad, agility, freestyle och spårarbete.

Hundrasens egenskaper
En berger des pyrénées är en aktiv hundras och passar bäst till dig som gillar aktivering och att arbeta med din hund. En berger des pyrénées är väldigt lättlärd och vill gärna ställa upp för sin flock, samtidigt som det är en hund med en stor egen vilja, en stark karaktär och stor integritet. Berger des pyrénées är av naturen misstänksam mot främlingar och hundrasen behöver således miljötränas i tidig ålder.

Storlek och utseende
Berger de pyrénées finns i två olika varianter, berger des pyrénées à poil long (pyreneisk vallhund, långhårig) och berger des pyrénées à face rase (pyreneisk vallhund, korthårig). Mankhöjden för tikar är mellan 38-48 centimeter och för hanar mellan 40-54 centimeter. Pälsen behöver några genomborstningar per år och behöver ej klippas eller trimmas.