Historia om hundrasen
Hundrasen Affenpinscher härstammar från Tyskland och är en sällskapshund. 1986 importerades några affenpinscher från Tyskland och först då kom rasen till Sverige och det var då hundrasen började växa i popularitet i Sverige.

Hundrasens användningsområde
Affenpinscher är en sällskapshund som gillar att vara med sin familj och att gå hundpromenader. En Affenpinscher är nyfiken på det mesta och hundrasen kan med fördel även användas i diverse hundsporter såsom agility, rallylydnad, spår och sök i olika former, till exempel kantarellsök.

Hundrasens egenskaper
Affenpinscher är tillgiven sin ägare men en affenpinscher är äen vaksam. En Affenpinscher har en stor karaktär, trots sin något lilla kropp, och tar sig själv på stort allvar. Affenpinschern är mycket lojal mot sin familj. Rasen kan vara något avvaktande gentemot främmande människor.

Storlek och utseende
Affenpinscher är en ganska liten ras och mankhöjden ska vara i spannet mellan 25 till 30 centimeter och vikten ligger mellan 4 till 6 kilo. Färgen på en affenpinscher är svart. Pälsen är lättskött och trimmas vid behov.