Historia om hundrasen
Hundrasen Australian cattledog utvecklades 1840 i Australien genom en korsning av den skotska släthåriga highland collie och den inhemska vildhunden dingo. Boskapsägarna behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna och korsningen gav hundar som var bra på att arbeta hårt och som klarade det varma klimatet. De små blå dingoliknande hundarna fick rykte om sig att vara oöverträffade som vakt- och boskapshundar. Den första rasstandarden godkändes 1903.

Hundrasens användningsområde
Australian Cattledog är en hundras som uppföddes för att driva boskap och vakta den. De kan också utföra många andra aktiviteter, som arbete, service, lydnad, agility, viltspårning och freestyle.

Hundrasens egenskaper
Australian Cattledog är en hundras som har lätt att lära sig och intelligent. De är snabba på att uppfatta saker och har en bevakningsinstinkt. Australian Cattledog kan vara reserverad mot främlingar, men de passar i en aktiv familj.

Storlek och utseende
Australian Cattledog är en medelstor, kraftfull och smidig hundras. Hanar är 46-51 centimeter långa och tikar är 43-48 centimeter långa. Pälsen är dubbel med taggiga hårstrån, en riklig underpäls och rejäla borst på svansen. Färgen är blå eller röd. Pälsen hos Australian Cattledog är lättskött och kräver inte mycket skötsel förutom borstning och rengöring vid behov. Den australiensiska kattdjuret skinnar sig ungefär två gånger om året.