Historia om hundrasen
Den australiensiska kelpie-rasen härstammar från olika typer av boskapshundar som människor från de brittiska öarna tog med sig till Australien i början av 1800-talet. Dessa hundar användes för att driva får och andra djur. Från dessa hundar bildades en ny typ av hund som blev känd som en fårhund av högsta klass. Själva rasnamnet, Kelpie, härstammar från en berömd herdehund från 1870-talet som kallades King’s Kelpie. Den första rasstandarden för Australian Kelpie antogs 1902.

Hundrasens egenskaper
Australian Kelpie är en intelligent hund som är lojal mot sin herre och älskarinna. Det är en livlig hund som behöver mycket motion. Australian Kelpie har vanligtvis en välvillig inställning till människor och är redo, alert och samarbetsvillig.

Storlek och utseende
Australian Kelpie är en medelstor hund som är smidig och livlig. Hanar är cirka 46-51 cm långa och tikar är cirka 43-48 cm långa. Pälsen är dubbel, med taggiga hårstrån och mycket underull. Färgen kan vara svart, svart med solbruna markeringar, leverröd, leverröd med solbruna markeringar, röd, leverbrun eller blå. Pälsen är lätt att sköta – du behöver bara tvätta den och borsta den normalt.