Historia om hundrasen
Hundrasen Australian kelpie härstammar från olika typer av vallhundar som människor från de brittiska öarna importerade till Australien under 1800-talets början. Av de importerade vallhundarna formades en ny typ av hund som blev känd som en vallhund av högsta rang. Själva rasnamnet, Kelpie, fick Australian kelpie från en berömd vallhund från 1870-talet som hette King´s Kelpie. Den första rasstandarden för Australian kelpie antogs 1902.

Hundrasens användningsområde
Australian cattledog är en arbetande hundras som är avlad för vallning av boskap och vakt. Förutom de framavlade användningsområdena kan Den har inte bara nått framgångar som vallhund utan lämpar sig också mycket bra till hundsporterna bruks, agility och lydnad. Den passar även som tjänstehund inom såväl bevakning som räddning. En australian kelpie är mycket arbetsvillig och trivs bäst när den får någon uppgift att lösa.

Hundrasens egenskaper
Australian kelpie är en intelligent hund med mild mentalitet. Hundrasen visar allt som oftast stor lojalitet gentemot sin husse och matte. Australian kelpie är en ”livlig” ras och kräver således en hel del motion. Typiskt för en Australian kelpie är dess välvilliga inställning till människor och dess läraktighet, vakenhet och samarbetsförmåga.

Storlek och utseende
Australian kelpie är en medelstor, smidig och livlig hundras. Mankhöjden för hanar är 46-51 centimeter och tikar är mellan 43-48 centimeter. Pälsen är dubbel med stickelhår, rikligt med underull och rejäl borst på svansen. Färgen är svart, svart med tanteckning, leverröd, leverröd med tanteckning, fawn, leverbrun eller blå. Pälsen är lättskött och kräver enbart normal rengöring och borstning.