Historia om hundrasen
Hundrasen Australian shepherd härstammar från USA och kom troligen till Europa via Australien under 1800-talet. Tanken med hundrasen Australian shepherd var att rasen skulle var att Australian shepherd skulle visa allsidighet, förmåga att arbeta självständigt, utpräglade vallnings- och vaktegenskaper. Dessa egenskaper finns hos Australian shepherd än idag och är fortfarande en populär ras på amerikanska bondgårdar.

Hundrasens användningsområde
Likt andra vallhundar är en Australian shepherd en intelligent arbetande hund med mycket goda vall- och bruksegenskaper.

Hundrasens egenskaper
En Australian shepherd är en förhållandevis frisk hundras. Australian shepherd ska ha ett jämnt humör, vänlig mot människor samt ha vaktinstinkter. En Australian shepherd kan vara reserverad gentemot främlingar men ska inte vara rädd eller aggressiv. Australian shepherd är en intelligent och mångsidig hund som är lyhörd med snabba reaktioner och som behöver aktiveras såväl fysiskt som psykiskt.

Storlek och utseende
Australian shepherd är en medelstor, välbalanderad och smidig hundras. Mankhöjden för hanar är 51-58 centimeter och tikar är mellan 46-53 centimeter. Pälsen är dubbel med stickelhår, rikligt med underull och rejäl borst på svansen. Färgen som förekommer är blue merle, svart, red merle, röd, alla med eller utan vita tecken eller tan-tecken. Alla former av överdrifter i storlek, grovlek och päls är felaktigt enligt rasstandarden. Medfödd stubbsvans förekommer. Pälsen kräver regelbunden genomkamning.