Historia om hundrasen
Hundrasen Belgisk vallhund består av fyra stycken varianter groenendael, laekenois, malinois och tervueren. Skillnaden mellan dessa raser är att de endast skiljs åt genom olika färg och pälsstruktur. Den belgiska vallhunden användes ursprungligen, likt namnet skvallrar om, till vallning av boskap. Hundrasen utvecklades tidigt till en allsidig bruks- och tjänstehund, som lämpas till de flesta arbetsuppgifter.

Hundrasens användningsområde
Den belgiska vallhunden är ursprungligen en vallhund men använd idag även som en brukshund. Den belgiska vallhunden är en mångsidig tjänstehund som även passar som en familjehund.

Hundrasens egenskaper
Den belgiska vallhunden är en vaksam, aktiv och livlig hundras. Förutom nedärvda vallegenskaper passar hundrasen utmärkt som en vakthund. Hundrasens livliga och vakna temperament och dess självsäkra sinne, utan någon rädsla eller aggressivitet, avspeglas i kroppshållningen och ger ett vaket och uppmärksammat helhetsintryck.

Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är cirka 62 cm och för tikar cirka 58 cm. Hundrasen är medelstor och ska utstråla elegans och kraft. Päls och färg varierar beroende på vilken av de fyra varianterna efterfrågas. Groenendael är långhårig och svart, tervueren är långhårig och röd eller grå fawn med svarta hårtoppar, malinois är släthårig och röd fawn och laekenois är strävhårig och röd fawn med spår av svärtning. Pälsen hos en belgisk vallhund är relativt lättskött.