Historik
Boxern anses närmast härstamma från den lilla ”Brabanter Bullenbeisser”, en tysk bulldogg. På den tiden var uppfödare av rasen mestadels jägare som använde hunden till jakt. Den hade till uppgift att hålla fast det vilt, som hetshundar stött upp tills jägaren kom och nedlade bytet. Den moderna boxern är resultatet av arbetet att beskriva och systematisera de lokala boxertyper som fanns i Tyskland under 1800-talet. Den första standarden kom 1902. Varifrån namnet boxer kommer har inte kunnat fastställas.

Användningsområde
Boxern är en aktiv och energisk hund och dess mentala egenskaper gör den till en mycket duglig bruks- och tjänstehund. Det finns individer som är högt meriterade inom bruksarbete, lydnadsprov, agility och provas framgångsrikt inom andra grenar. Rasen används även i tjänst som polis-, räddnings- och bevakningshundar och som servicehund. Men vanligast är att boxern fungerar som familjehund och bästa vän. Under förutsättning att den får motion och stimulans, både fysiskt och mentalt, passar rasen utmärkt som ren familjehund.

Hälsa
Flera sjukdomar förekommer inom rasen. Bland de mer vanliga är höftledsdysplasi (HD), spondylos, njursjukdomen renal dysplasi och upp i åldern förekommer ganska frekvent knäledsproblem och hudåkommor som yttrar sig i klåda, utslag, röda tassar, infektioner samt allergier är andra saker som rasen kan drabbas. Riskområden som tas upp i de särskilda rasspecifika domaranvisningarna, SRD, är hud och andningsbesvär som ofta förknippas med alltför kort nos och/eller knipta näsborrar. Mer information hittar du på rasklubbens webbplats.

Egenskaper / Mentalitet
En rastypisk boxer är en alert hund med mycket framåtanda och nyfikenhet. I relationen till människor är boxern hederlig, aldrig lömsk eller opålitlig. Boxern ska vara stabil, samarbetsvillig, käck och modig. Om man ser till statistiken från mentaltester så är boxern kontaktvillig, lekfull, nyfiken och orädd. Men det finns stora skillnader i olika individer och familjegrupper. Att se upp med i rasen kan vara aggression mot andra hundar och det förekommer överaktiva hundar samt hundar som har svårt att lämnas ensamma i hemmet.

Storlek och utseende
Boxern är en medelstor, korthårig och kraftfull hund, där huvudet ger rasen dess särprägel. Muskulaturen är väl utvecklad och rörelserna livliga, kraftfulla och eleganta. Boxern får varken vara klumpig och tung eller luftig och lätt. Mankhöjd för hanar är 57–63 cm och tikar 53–59 cm. Vikt för hanar är ca 30 kg och tikar ca 25 kg. Färgen är gul eller tigrerad med svart mask och kan ha med vita tecken. Vit färg förekommer men är inte standardenlig och ska rendera ett lågt kvalitetspris på utställning. Färgen utgör inget hinder för att delta i andra officiella prov.

Pälsvård
Enligt rasstandarden ska huden vara torr, elastisk och utan veck. Pälsen ska vara kort, hård, glänsande och åtliggande. Av detta följer att pälsvården inskränker sig till ett minimum. Hunden ska hållas ren genom ett bad då och då, i övrigt räcker det oftast med att torka tassar efter våta promenader och att borsta i fällningsperioder.

Övrigt
Att skaffa hund medför ett stort ansvar, både inom den egna familjen och i samhället. En brukshund ställer stora krav på aktivitet och du bör noga tänka igenom om tid och energi finns i tillräcklig mängd för att ta hand om en boxer. Är du tveksam, överväg att välja en mindre krävande ras. Är du fortfarande intresserad, besök gärna en utställning, ett mentalprov eller liknande för att se boxern i aktion, prata med boxerägare och lära dig mer om rasen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.