Historik
Rasens ursprung kan härledas till Mexico. Äldre chihuahualiknande hundar på målningar och skelett har även återfunnits på Malta och i Egypten, vilket gör att rasens ursprung är långt ifrån självklart.

Användningsområde
Rasen är en renodlad sällskapshund.

Hälsa
Rasens dvärgväxt kan medföra risker, t ex bett-, käk- och tungproblem. Utstående ögon ökar risken för ögonskador. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella luxation (lösa knäleder) vilket betyder att uppfödare undersöker knälederna på alla avelsdjur före parning. Rasen ingår i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) med avseende på risker med överdriven dvärgväxt.

Egenskaper / Mentalitet
Chihuahuan är en hund med stor flock- och ägarinstinkt. Den försvarar gärna högljutt sin flock och sitt revir mot inkräktare, men så fort faran är över kommer den gärna upp i inkräktarens knä för att kela.

Storlek och utseende
Chihuahua är världens minsta hundras. Det utmärkande särdraget är det äppelformade huvudet. Rasen finns i två pälsvarianter, kort- och långhårig. En chihuahua får väga mellan 1 och 3 kg.

Pälsvård
Rasen kräver ingen särskild pälsvård. De ska badas när de blir smutsiga, och den långhåriga varianten ska kammas någon gång i veckan för att undvika tovor.

Övrigt
Den är en aktiv hund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långpromenader till fredagsmys i tv-soffan. Den mår, som alla andra hundar, bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Rasen ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Text hämtad från: Svenska kennelklubben