Forskning visar att hunden är bra för din hälsa. Forskning och fakta visar att hunden håller dig i form, gör så att du lättare slutar röka och gör dig mindre stressad. Hunden kan även hjälpa dig att lyckas socialt och motverka att du hamnar i depression.

Hunden håller dig i form
Som husse eller matte duger inga ursäkter: du måste ut och rasta vovven, minst var sjätte timme enligt Jordbruksverkets rekommendationer. Och även om det känns motigt att dra på sig gympaskorna klockan sju en kall vintermorgon så kommer du att tacka din fyrbenta vän för promenaderna i efterhand. Enligt en amerikansk studie var oddsen att få den mängd motion som rekommenderas, för en normalfrisk människa, 34 procent högre bland hundägare än personer utan vovve.

Hunden kan hjälpa dig att sluta röka
Nej, inte genom att slita cigaretten ur din hand eller föreläsa pedagogiskt om cancerrisken. Men vetskapen om att vovven kan ta skada av den passiva rökningen gör det lättare för hussar och mattar att ge upp sin ovana, visar en amerikansk studie från 2008.

Hunden gör dig mindre stressad
Hundar gillar att kela och leka och studier har visat att när vi klappar och busar med dem utsöndrar våra hjärnor vällusthormonet oxytocin, som tros kunna minska stress, oro och aggression. Att kasta boll i parken med Bamse, Zorro eller Buster kan således vara ett behövligt avbrott från gnagande tankar och andra måsten som tenderar att inkräkta på vår fritid.

Hunden hjälper dig att lyckas socialt
Det är inte för inte som hunden kallas för ”människans bästa vän”. Många som lever ensamma eller på avlägsna platser sätter stort värde i jyckens sällskap. Dessutom bidrar rastpromenader och hundkurser till interaktion med andra hundägare och motionärer. I en amerikansk studie från 2011 framkom att husdjursägare har bättre självkänsla och är mer ansvarstagande än personer utan djur.

Hunden kan motverka depression
Djurterapi har visat sig vara effektivt på personer som lider av psykisk ohälsa. I Sverige har till exempel patienter med ångest och depression fått prova på att vistas på gårdar i naturen, där de har rehabiliterats med hjälp av hästar och ridning. Och även umgänge med hundar ökar utsöndringen av må bra-hormonet oxytocin, som tros lindra nedstämdhet och smärta.