King charles spaniel

Historik
Rasens hemland är England. På 1600-talet ägde kung Charles II många av dessa små spanielhundar. Rasen har därefter levt kvar i landet, men har också varit en uppskattad knähund runtom i de europeiska hoven. I Sverige har rasen sparsamt förekommit alltsedan 1887 då den första individen tros ha importerats. På 60-talet importerades flera hundar och den är idag en numerärt mycket liten ras.

Användningsområde
Rasen är en utpräglad sällskapshund som verkligen tycker mycket om människor. Den är en utmärkt kompis på promenader.

Hälsa
Det förekommer ögonsjukdomar och hjärtfel, rasklubben har avelsrekommendationer för detta. Seriösa uppfödare använder bara friska avelshundar, vilka är fria från hälsoproblem och där avkomman har goda förutsättningar till ett friskt liv. Rasen finns också upptagen i Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD) bland annat på grund av risker med alltför kort nos och utstående ögon.

Egenskaper / Mentalitet
Den är glad, tillgiven och lättlärd och vill vara med överallt. Rasen är mycket lättanpasslig.

Storlek och utseende
Vikt ska enligt standarden vara 3,6–6,3 kg, men i verkligheten är den vanligtvis 5–9 kg. Mankhöjd är ca 30 cm. Den är en svagt rektangulär hund, vilken förekommer i fyra färger; trefärgad, blenheim (vit med röda stora fläckar), ruby (röd), black and tan (svart med röda tecken). Den är en charmig trubbnos, det vill säga den har ingen lång nos och skall ha ett lätt underbett.

Pälsvård
Den ska kammas och borstas igenom en gång i veckan och ansning av pälsen när så behövs.

Övrigt
Förväxla inte king charles spaniel med rasen cavalier king charles spaniel, vilken är mycket snarlik och har en något längre nos samt saxbett.

Text hämtad från Svenska Kennelklubben.