Kromfohrländer

Historik
Rasen skapades i området Krom Fohr i Siegenområdet, Westfahlen i Tyskland efter 2:a världskriget. Den uppkom genom en slumpartad parning mellan en foxterrier och en fransk jakthund av griffontyp. Rasen användes främst som sällskapshund och vakthund. Då den hade ett trevligt temperament fortsattes aveln. Med tiden blev hundarna mer och mer homogena och 1955 erkändes den som ras. I Sverige registrerades de första hundarna 1985.

Användningsområde
I dag används rasen främst som sällskapshund. Den är även utmärkt till agility.

Hälsa
Rasen har inga kända specifika hälsoproblem.

Egenskaper / Mentalitet
Den är en öppen, följsam, livlig hund som passar som sällskapshund även för den aktive. Rasen är mycket trofast och familjekär men kan vara något reserverad mot främlingar.

Storlek och utseende
Mankhöjd ska vara 38–46 cm och vikt för hanar 11–16 kg och tikar 9–14 kg. Rasen förekommer både som slät- och strävhårig. Den är förhållandevis stram. Färgen är vit med ljust rödbruna, till mycket mörkt rödbruna partier, som förekommer som olika stora fläckar eller som sadel. Vit bläs är obligatorisk. Öronen bärs hängande.

Pälsvård
Ingen omfattande pälsvård behövs utan regelbunden genomkamning av de strävhåriga och avtorkning av de släthåriga är vad som krävs. Badas vid behov. Trimning förekommer men det är inte en trimras.

Övrigt
Rasen är fortfarande ovanlig, men har ökat i antal under senare år.an 25 till 30 centimeter och vikten ligger mellan 4 till 6 kilo. Färgen på en affenpinscher är svart. Pälsen är lättskött och trimmas vid behov.

Text hämtad från Svenska kennelklubben.