Lhasa apso

Historik
Rasen kommer från ”världens tak”, Tibet med staden Lhasa och dess omgivningar. En ras som enligt källor existerade 800 år f.Kr och som inte kunde köpas men ibland skänktes bort, gärna i par, till dignitärer som besökte klostren. Tibetanarna själva kallar den Seng Kyi (lejonhunden) på grund av dess likhet med ett lejon, vilket är buddhismens högsta symbol, det mest fruktade av alla djur. 1965 kom rasen till Sverige, det var två hundar som då kom från England. Året efter tillkom ytterligare två importer.

Användningsområde
Den är en utpräglad sällskapshund. Det finns ett antal hundar som har framgångar i både agility och rallylydnad. Rasens har utmärkt hörsel och en tidigare uppgift vid bland annat klostren var att larma om något oförutsett hände. Med ett bestämt och kort skall visar hunden om att någon närmar sig, vilket var en viktig uppgift och ovärdelig hjälp.

Hälsa
Rasen anses som en frisk ras och kan leva länge, en ålder upp till 16 år är inte ovanligt. Lhasa apso ingår i ett hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben för PRA (ögonsjukdom).

Egenskaper / Mentalitet
Rasen är glad och självsäker med ett värdigt och stabilt temperament men också mycket självständig. Lhasa Apson kan vara avvaktande mot personer den inte känner, vilket är ett särdrag hos de tibetanska raserna. Detta får inte på något sätt förväxlas med skygghet, rädsla eller aggressivitet.

Storlek och utseende
Rasen är välbalanserad, stabilt byggd med riklig päls. Mankhöjd för hanar är 25,5 cm och tikar något lägre. Kroppen täcks av det långa håret, vilket består av underull och täckhår. Det finns i många olika pälsfärger. Rörelserna är fria och lediga.

Pälsvård
Lhasa apsons långa päls består av underull och tämligen grova täckhår, vilka skyddar såväl mot köld, snålblåst som stekande hetta. Pälsen är vanligtvis inte fullt utvuxen förrän hunden är 2–3 år, men pälsvården och hantering av hunden startar redan som liten valp. Pälsen kräver ett bad var 7-14 dag med borstning, kamning och torkning med fön. Fråga din uppfödare hur du bäst kan göra.

Övrigt
Även om hunden kommer att hållas med nerklippt päls krävs det pälsvård och att man tränar hunden från tidig ålder att bli hanterad.

Text hämtad från Svenska kennelklubben.