Löwchen

Historik
Namnet kommer sig av klippningen, vilken är dess signum. Rasen uppstod under medeltiden runt Medelhavet. Troligtvis användes den som vattenapportör för att hämta upp nät. Små lejonklippta hundar var populära vid franska hovet, där de bars och användes som värmeflaskor i sängarna. I Sverige fanns rasen redan 1653. På målningen av greveparet de la Gardie finns en perfekt klippt löwchen, troligtvis en förnämlig gåva från vänner i Frankrike. Rasen symboliserar trohet. Sägen säger att om riddaren dog hemma målades en löwchen. Dog han i strid målades ett lejon.

Användningsområde
Rasen är en sällskapshund men den älskar att lära sig nya saker. Aktiva hundar finns både inom lydnad och agility. Rasen har även en viltspårchampion. Tidigare fanns en hundcirkus i Italien som enbart uppträdde med löwchen.

Hälsa
Den är en frisk ras, som inte har några rasspecifika sjukdomar. Några enstaka fall av problem med ögon och knän har dykt upp i rasen. Rasklubben rekommenderar i förebyggande syfte att avelsdjuren ska vara knäleds- och ögonundersökta inom ett år före parning.

Egenskaper / Mentalitet
Rasen är ingen soffliggare, utan vill gärna göra något varje dag. Den är glad, positiv och hänger med på allt. Matte och husse är viktiga och den älskar mänskligt sällskap. Bara den får vara med, så kan den mysa i soffan en hel dag, för att nästa dag ta en lång promenad på flera mil. Lika fort som den får fart, lika fort lugnar den ned sig. Den tycker om att tänka och talar du inte om vad som gäller så tar hunden egna initiativ.

Storlek och utseende
Mankhöjd är oftast 26-32 cm. Vikt ca 6 kg. Ingen idealhöjd finns noterad, så generellt kan en tik bli större än en hane utan att det är negativt. Alla färger är godkända som ger brun eller svart nos. Kroppsproportionerna ska vara kvadratiska och absolut inte lågställda. En normalhund i sin helhet utan extrema exteriöra detaljer. Det ska synas i ögonen att den är intelligent.

Pälsvård
Med lejonklippningen blir pälsen lättskött – ingen päls där den blir lättast smutsig. Då den inte fäller är den relativt lättskött. Genomkamning cirka 2 gånger i veckan räcker gott. Vissa badar en gång i veckan, vissa varannan månad.

Övrigt
Letar man efter en liten hund som kan och orkar hänga med på det mesta och som älskar att lära sig saker, men utan den krävande arbetsmentaliteten, då är löwchen en perfekt ras. Kanske på grund av att den är avlad för sällskap så länge så är den mycket formbar, den acklimatiserar sig till de flesta situationer och passar utmärkt såväl i barnfamilj som hos den aktive.

Text hämtad från Svenska kennelklubben.