Malteser

Historik
Malteser hör förmodligen till en av världens äldsta dvärghundsraser. Den har, tror man, varit en självständig ras i mer än 2000 år. Den finns beskriven redan omkring 200 f Kr under namnet canis melitaeus. Trots sin långa historia vet man inte var den uppstått någonstans. En del anser att namnet kan härledas till platser som ön Méléda, den sicilianska staden Melita och även ön Malta. Klart är i alla fall att den har funnits i länderna kring medelhavet och Italien räknas som dess ursprungsland.

Användningsområde
Den är en utpräglad sällskapshund, som även kan vara duktig i lydnad, spår och agility.

Hälsa
Rasen anses generellt som frisk, men knäledsfel (patellaluxation) kan förekomma, liksom navelbråck (hernia umbilicalis ).

Egenskaper / Mentalitet
Den är en pigg och vaken hund, som gillar det mesta, både att gå långa promenader och ligga i knät och gosa. Rasen är en älsklig, tillgiven hund med snabb uppfattningsförmåga och gillar att göra konster av olika slag.

Storlek och utseende
Liten, livlig, lekfull och vit dvärghund, med lång silkeslen päls. Mankhöjd för hanar är 21-25 cm och tikar 20-23 cm. Vikt är 3-4 kg.

Pälsvård
Pälsvården är mycket krävande, och bör kammas och borstas varje dag eller minst varannan dag. Den vita pälsen kräver också regelbundna bad. Ögonen måste hållas torra och rena och öronen ska plockas rena från hår.

Övrigt
Man bör vänja hunden redan som valp vid att man ska kunna borsta och kamma den, klippa klor, bada och föna den torr, och sköta ögon och öron samt borsta tänderna.

Text hämtad från Svenska kennelklubben.