Pekingese

Historik
Pekingesen är en av de äldsta hundraserna. Den finns avbildad på närmare 4000 år gamla kinesiska föremål. I Kina fick endast den kejserliga familjen äga pekingese, den lilla lejonhunden. Kina är rasens ursprungsland men idag räknas England som dess hemland. 1860 kom de första pekingeserna till England som krigsbyte varav drottning Victoria fick en i gåva. Under 1950-talet var den en av de populäraste hundraserna runt om i världen.

Användningsområde
Den är en utpräglad sällskapshund.

Hälsa
Rasen ligger sammantaget på en medelnivå när det gäller skadestatistik, men är överrepresenterad framför allt när det gäller ögonskador/problem som förknippas med den kortskalliga huvudformen. Huvudets storlek och proportioner är liksom öppna näsborrar och en välutvecklad bröstkorg viktiga för en god andningsfunktion. Rasen finns upptagen i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) när det gäller risker förknippade med exteriöra överdrifter.

Egenskaper / Mentalitet
Pekingesen är en härlig familjehund, en trofast vän med en stor personlighet som inte lämnar någon oberörd. Den är intelligent och lättlärd men kan vara aningen envis och behöver en konsekvent flockledare som sätter gränser. Den är en modig liten hund vilket kombinerat med avsaknad av självbevarelsedrift medför att de ser sig själv som oövervinnerliga oberoende av “fiendens” storlek.

Storlek och utseende
Pekingesen är en liten robust hund med en kraftig benstomme under den rikliga pälsen. Pälsen är lång, rak med grova täckhår och tjock underull som bildar en lejonliknande man. Framifrån sett ska huvudet vara kuvertformat med flat skalle, platt nosparti och mörka runda ögon. Svansen med dess långa päls ligger över ryggen. Idealvikt för hanar inte över 5 kg, tikar 5,4 kg. En korrekt byggd pekingese rör sig med värdig rullande rörelser och älskar att springa och leka som alla andra hundraser.

Pälsvård
Den kräver återkommande pälsvård, men är ändå relativt lättskött. Det räcker att borsta igenom vuxna hundars päls ordentligt varannan vecka. Lite extra pälsvård behövs under hundens första år samt vid fällning av underullen. Nosrynkan behöver rengöras regelbundet.

Text hämtad från Svenska kennelklubben.